28 Haziran 2015 Pazar

YAZ DİZİLERİ KLİŞESİ

İki gün önce Yüksel Aytuğ köşesinde yaz dizilerinden bahsederken şöyle bir giriş yaptı: "Turfanda yaz dizileri ekran tezgahını kaplamaya başladı.

Bence bu konuya daha güzel bir giriş olamazdı.

Şu Ramazan akşamlarında akşamların çoğunu evde geçiriyorken, aynı dizilerin haftada en az beş defa yayınlandığını görünce bir çoğu hakkında bilgi sahibi oldum. Hepsi de sevgili yapımcı ve yönetmenleri sorgulamaya neden olacak boyutta yapımlar diyebilirim.

Açıkçası tam olarak hangi kesime hitap etmeye çalıştıklarını da çözebilmiş değilim. Dizi oyuncularına ve konulara bakılırsa yaz tatiline girmiş, akşamları boş boş oturduğu düşünülen gençler hedef alınmış ancak bu dizileri izleyecek kalmış mıdır acaba?

İnatçı bir ninenin mirasını almak için sevmediği biriyle evlenecek ve o kişiye aşık olacak kaç genç vardır ya da bu hikaye ile oyalayabileceğiniz bir gençlik  kaldı mı?

Ya da içinde bulunduğumuz bilgi çağında çok zengin bir iş adamını kendine aşık etmesi için bir genç kızı kiralıyorsunuz ve bu genç kızımızı da iş adamına asistanı olarak sunuyorsunuz.... Müzikleriniz, oyuncularınız tamam güzel de ama bu çağda bu neyin kafası...

Hep iyi aile babası olarak görmeye alıştığımız Emre Kınay bu yaz biraz farklı olarak psikopat ve asabi bir karakterle ekranda ama yine aile babası...

Bu hikayeler bundan 5-10 yıl önce olsaydı tutma ihtimali hayli yüksekti aslında... Kavak Yelleri dönemine rast gelirdi.... Ki o dönem benim de lise-üniversite dönemime denk geliyor. Bizim bu döneme kıyasla o yıllarda yazları TV den daha renkli bir eğlence imkanımız yoktu. Hele de benim gibi denize bir hayli uzak bir şehirde yaşayan bir gençseniz.

Kavak Yeller'ini bugün aynı kadroyla yapsanız yine tutmaz. Çünkü Kavak Yelleri konsepti o dönemin gençlerine hitap ediyordu,bu jenerasyona hitap etmiyor. Zaten yaz gelmiş; gidebilen kesim tatile çıkmış... TV deki yaz aşkları kimin umurunda... Tatile çıkamayan da eğlenceyi bir tık ötesindeki sosyal medyada buluyor.



Bu jenerasyona bu diziler hitap etmiyor çünkü onlar dünyadaki bir çok kaliteli yapımdan haberdar ve sıkı takipçisi. Oturup dizi izlemek isteyen de tercihini yabancı dizilerden yana kullanıyor. Bizim için 10 yıl önce internet bu kadar ucuz ve kolay ulaşılabilir değildi. Haliyle dizi-film anlamında elimizdeki seçenek şimdiki kadar bol değildi.

Artık bu jenerasyon Türk Dizilerinin yazları birbiriyle değil de dünya ile yarışacak boyutlarda olmasını bekliyor, umut ediyor... Sadece bu jenerasyon değil tabi hepimiz için beklenti bu yönde... En azından Türkiye bu alanda artık gelişmekte olan değil de gelişmiş olanlarla anılsa ne büyük sürpriz olurdu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Widget by LinkWithin