10 Mart 2015 Salı

KİME GÖRE KAHRAMAN

Uzun bir aradan sonra sonunda yazabiliyorum. Taşındık, yerleştik, düzen kurduk diyene kadar bayağı zaman geçti. İnşallah artık daha düzenli yazabilirim.

Gelelim bugünkü konuya... Bir filmden bahsetmek istiyorum. Keskin Nişancı - American Sniper- . Clint Eastwood'un yönettiği, Bradley Cooper'ın başrolü oynadığı film. 6 dalda Oscar'a aday olmuş. 


Filmde Irak'ta savaşmış bir 'kahraman Amerikalı asker' in hayatı anlatılıyor.Neden tırnak içinde kahraman olduğunu yazının devamında anlayacaksınız. Bu kahramanımızın adı Chris Kyle... Keskin nişancı. Kayıtlara geçen öldürdüğü insan sayısı 160.

Kahraman Chris Kyle bir gün televizyonda dünyanın çeşitli yerlerinde Amerika elçiliklerine yapılan saldırı haberlerini izler ve vatan sevgisi orduya katılmasına sebep olur. Orduda çok sıkı eğitim alan kahraman askerimiz 11 Eylül saldırılarından sonra yine vatanı için sevdiklerini arkasında bırakarak Irak'a giden orduya katılır. Film boyunca Chris Kyle ın ne kadar iyi bir insan ve ne kadar kahraman bir asker olduğunu izliyorsunuz. Misal elinde silah tutan çocuğu vurmak istemez ama vatanı için mecburdur ve basar tetiğe... Ama vatan sevgisi suçlayamayız Chris'i. 

Filmin dayattığı fikir Amerika ordusu tamamen vatanperver ve masum. Sadece suçluları almaya geldiler. Iraklı ile dertleri yok. Suçluları öldürüyorlar. Iraklı askerler ise birer cani.

Filmin bende yarattığı rahatsızlığın ne kadarını yansıtabilirim bilmiyorum ama filmden çıkarken söylediğim cümle şu oldu: 'Bu savaşı bir de Iraklılar çekse de izlesek ne güzel olurdu.' Bir de onların gözünden görsek ya da Amerika'nın bu filmlerde anlatmadığı savaşın öteki tarafını izlesek.  Yıllardır yapılan şey bu değil mi? Güçlü ve zengin olanı dinledik. Güçlü ve zengin olanın gözünden gördük olayları.  Gerçekten çocuklara ve masum insanlara zarar verilmedi mi? Bir de Iraklılar anlatsa..

Velhasıl kelam bu filme verdiğim paraya içim sızladı desem abartmış olmam. Eğer izlerseniz fikirlerinizi paylaşmayı unutmayın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Widget by LinkWithin