18 Ocak 2015 Pazar

Yüzyıllık Bir Trajedi : Macbeth

Bugün Shakespeare'in ünlü trajedilerinden olan  Macbeth'den bahsedicem. Macbeth ilk temsili* 1606 da sahnelenmiş ve aradan yüzyıllar geçmesine rağmen hala sahnelenen bir oyun. Bu sezon Ankara Devlet Tiyatrosu Büyük Tiyatro salonunda oynanıyordu.

"1005-1057 yılları arasında hüküm sürmüş İskoç Kralı Mac Bethad babasının ölümünden sonra Glamis Beyi, ardından kuzeni Kral 1. Duncan'ı Elgin Savaşı'nda yenerek İskoçya Kralı olur. Daha sonra Duncan'ın oğlu Malcolm bir savaşta Macbeth'i öldürür ve tahta geçer.**" Shakespeare Macbeth tragedyasında bu tarihsel olayı konu edinir.

İnsan düşünüyor.... Bir oyun yüzyıllardır nasıl oluyor da hiç unutulmuyor. Dünyanın her yerinde ve her zamanında nasıl izleyici bulabiliyor. Bu sadece Macbeth için geçerli değil aslında Shakespeare'in bütün oyunları en çok sahnelenen eserlerdir. Romeo ile Juliet, Hırçın Kız, Hamlet ve bir çoğu...

Macbeth'de başarılı bir komutanın hırsına yenilip iktidar düşkünü bir adama dönüşümünü izliyoruz. Bir adamın tüm insani duygularını nasıl hırsına kurban ettiğine tanık oluyoruz. Aslında tarihin birçok evresi Macbeth gibi aşırı hırslı ve hükmetme arzusu ile kötülük yapan insanlara, iktidarlara tanık. Bu sebeple aradan geçen 400 yıla rağmen hala insanları etkileyebiliyor.


Herhangi bir yerde ve zamanda bu oyunla karşılaşırsanız kaçırmayın derim.

Macbeth'den çok bilindik bir sözü buraya almadan olmaz.....
             
             "İş kral olmakta değil, kral olup sağ kalabilmekte."


Özetle "İktidar kirletir, mutlak iktidar mutlaka kirletir."  ---Micheal Bacunin---


* "İlk temsil" yerine aslında Fransızca'dan Türkçe'ye geçmiş olan "prömiyer" kelimesi daha çok kullanılır ama ben ilk temsil demeyi tercih ettim. 

**Macbeth oyununun Dramaturg'u Pınar Merterkek'in oyun için yazdığı makaleden alınmıştır. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Widget by LinkWithin